Natuurgebieden
Wij hechten aan onze groene leefomgeving; het weidegebied van de Kromme Rijn, de Stichtse Lustwarande en de bossen van de Heuvelrug. Het groen is tenslotte ons goud.
Het landschap is altijd al, en nog steeds, een belangrijke motor geweest voor de ontwikkeling van Zeist. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van ‘het Slot’ (complex). De gemeente Zeist ligt zowel op de Heuvelrug als in het rivierengebied van de Kromme Rijn, met daartussen het overgangsgebied van de Stichtse Lustwarande. Het landschap wordt daardoor bepaald. Een belangrijke kwaliteit is de overgang van een besloten hoger gelegen bosrijk gebied via een halfopen zone naar een open rivierengebied met uitzicht en landelijke wegen. Maar ook zogenaamde aardkundige waarden zijn belangrijk, bijvoorbeeld de stuifduinen op de Heuvelrug of de meanders (een lus water) van de Kromme Rijn.
Wat de geschiedenis, ver voor het ontstaan van Zeist zelf, heeft voortgebracht aan groene en landschappelijke kwaliteiten geeft Zeist haar uitstraling, identiteit en prettige vestigings- en verblijfsklimaat. Zeistenaren zijn daar terecht trots op!
Voor de toekomst zijn de volgende ontwikkelingen risicovolle uitdagingen voor onze natuurgebieden. Deze ontwikkelingen vergen een weloverwogen keuze van de mogelijkheden en beperkingen.
- Verstedelijking, want niet alles is (altijd en overal) te combineren
- Klimaatverandering met uitdagingen voor klimaatbestendig groen
- Verdroging met effecten op de natuur, landbouw en drinkwatervoorziening
Gekoppeld aan onze groene leefomgeving is ook de visie en ambities op het gebied van biodiversiteit. De gemeente Zeist wil zich de komende jaren meer inzetten voor biodiversiteit. Zo ligt er een ambitie voor verbindingen van de Utrechtse Heuvelrug naar het Kromme rijn-gebied, met oversteekvoorzieningen bij drukke wegen.