In deze buurt werd geëxperimenteerd met gestapelde bouw rond hofjes, gemengd met laagbouw en beboomde pleinen. Het idee was efficiënt met de ruimte om te gaan, door overlapping van bestemmingen: open (groene) ruimte, woningen en voorzieningen.

De laatste jaren heeft hier een omvangrijke vernieuwing plaatsgevonden met ver- en nieuwbouw van (gestapelde) woningen. Het groen in de buurt is in zijn geheel opnieuw aangelegd. Er is in de wijk vaak nog sprake van gemeenschappelijke voortuinen, ingericht met gras en een heesterstrook of ligusterheg of een simpel houten hekje.

Het groen in en rondom de buurt is belangrijk voor de kwaliteit van leven. Er zijn drie belangrijke groene ruimten waar veel gebruik van gemaakt wordt: 

  • Johan van Oldenbarneveltlaan
  • Dr. Bosplein
  • Thorbeckepark

Daarnaast grenst het Staatsliedenkwartier aan het Sanatoriumbos, met een monumentaal karakter. De buurt heeft zeer veel profijt van deze lommerijke omgeving. Het biedt allure, een groen uitzicht en een aantrekkelijk wandel- en natuurgebied dicht bij huis. Daarnaast is het bijzondere in deze buurt ook de bedrijvigheid aan de Johan van Oldenbarneveltlaan en het winkelcentrum. 

Een bekend bedrijventerrein, aangeduid als een officiële werklocatie, ligt gelegen op de Thorbeckelaan. Daar heeft de Biga zich gesitueerd.

Kaart

Onderstaande kaart toont de plattegrond van buurt Staatsliedenkwartier. Met het + en - teken links in de kaart kunt u in en uitzoomen.

Waarden (onder andere)

Natuur en landschap.

Ontwikkelingen en ambities

De warmtetransitie in de gemeente Zeist die zorgt voor een aardgasvrij Zeist in uiterlijk 2050, is vastgelegd in de Transitie Visie Warmte. In die visie is het Staatsliedenkwartier één van de buurten waar op korte termijn verkenningen plaatsvinden om stap voor stap aardgasvrij te worden.