Onderdeel van deze buurt is voormalig tuchtschool Eikenstein, voormalig datacenter Rabofacet van Rabobank Nederland, de Warande, 1 van de grote Utrechtse studentencomplexen en het nieuwbouwwijkje Overplaats van Oirschot (terrein voormalige VW-garage aan de Sanatoriumlaan).

Ook het welbekende Sanatoriumterrein ‘Altrecht’ ligt in deze buurt. Een terrein waar mensen met een ernstige en complexe psychiatrische ziekte terecht kunnen voor specialistische behandeling. Het Sanatoriumterrein ligt in de bewoonde kern van de gemeente Zeist. Het betreft bosgebied en een deel met zorglocaties. Op het terrein zijn enkele specialistische klinische afdelingen gevestigd. Een groot deel van het terrein is bosgebied. Omwonenden kunnen hier vrij wandelen.

Kaart

Onderstaande kaart toont de plattegrond van buurt Mooi Zeist. Met het + en - teken links in de kaart kunt u in en uitzoomen.

Waarden (onder andere)

  • Groen. Het Sanatoriumbos is een groene long tussen de omliggende nieuwbouwwijken, waar je heerlijk kunt wandelen.
  • Cultuurhistorie. Het Sanatoriumgebouw is een blikvanger aan de Oude Arnhemseweg die behouden dient te blijven voor de toekomst.

Ontwikkelingen en ambities

Ook voor deze buurt geldt een aansluiting op een mogelijk tracé voor de hoogwaardig openbaar vervoerverbinding (HOV) tussen het Utrecht Science Park (USP) en Amersfoort. Hetzelfde geldt voor de buurt Vollenhove. Zie ook onderzoeksrichting 5 uit de Propositie van Zeist 2020.