Cultuur en historie - de allure van Zeist

De geschiedenis van de gemeente Zeist is terug te zien in de diverse dorpsstructuren, buitenplaatsen en landgoederen, het landschap en architectuur. Op deze historie zijn we zuinig.

Slot Zeist is vanzelfsprekend de parel op de kroon, maar de Stichtse Lustwarande en de Wegh der Weegen dragen ook in belangrijke mate bij aan de uitstraling, de allure van Zeist, die door velen wordt geroemd. Daarnaast kennen we schitterende zorgparken rondom Den Dolder, en het dorp Austerlitz met zijn Beauforthuis en een historie tot 1804: het legerkamp van Napoleon.

Zo draagt elke periode bij aan de geschiedenis van Zeist, wat te zien is in de gelaagdheid van bebouwings-, laan- en landschapsstructuren. Met naast buitenplaatsen en landgoederen, ook overblijfselen van industrie, defensie, zorg en religie. Het verleden is overal tastbaar en in ons cultuuraanbod maken we deze historie 'her-leefbaar'.

Kaart van Zeister waarde Cultuur en historie

Deze plattegrond is een weergave van de Zeister waarde ‘Cultuur en historie: de allure van Zeist’. Van landhuizen tot militair erfgoed. Of industrieterreinen, zoals Fornhese in Den Dolder. En de historische lijnstructuur die zo betekenisvol is voor onze Slotlaan of de lanenstructuur in het Lyceumkwartier in het centrum van Zeist.

Let op: de plattegrond is illustratief en pretendeert niet compleet te zijn. Het geeft een indruk van deze waarde. 

Naar alle waarden van Zeist